Seznamte se ...

...aneb pohled pod vývojářskou pokličku

pondělí 24. března 2014

Uživatelské atributy aneb kam zadat číslo bot

Nadpis tohoto příspěvku je třeba brát trochu s nadsázkou. Většinou nepotřebujete zadat do informačního systému číslo bot vašeho zaměstnance. I když třeba u stavebních dělníků, kteří fasují pracovní obuv to není až tak nelogický požadavek. Ale prostě potřebujete zadat a evidovat nějaké informace, pro které jste nenašli odpovídající "políčka".

První, co vás napadne, je použít  položku "Poznámka". Poznámka  bývá umístěna většinou na konci pořizovacího formuláře a je pro tento účel určena.  Název této položky si dokonce můžete i přejmenovat podle své potřeby. Pokud však potřebujete evidovat více dodatečných údajů, je pro vás určen nástroj s názvem Uživatelské atributy. Tento nástroj můžete použít z jakéhokoliv pořizovací obrazovky, stačí stisknout následující ikonu:






Například si představte, že chcete o každém zaměstnanci vědět, ve které budově pracuje, na jakém poschodí a v jaké místnosti.  Tyto informace  nejsou v Personalistice standardně evidovány. Rozhodnete se, že byste je chtěli evidovat společně se základními údaji o zaměstnanci tj. v tabulce s názvem Identifikace občana. Po stisknutí ikony s názvem Uživatelské atributy je třeba zadat informace o  údajích, které chcete sledovat.

Ke každé  nové položce je třeba nejdříve zadat její vlastnosti včetně popisu,  který se následně bude objevovat na pořizovací obrazovce. Na závěr  použijete tlačítko Aktivovat. To je signál k tomu, že se automaticky vytvoří záložka s novými položkami.

Poznámka:
Novou záložku s vašimi vlastními novými položkami uvidíte samozřejmě až po znovuotevření pořizovacího formuláře.



V pořizovacím formuláři vznikne automaticky nová záložka s názvem Uživatelské atributy, nové položky jsou přidány také na konec řádků seznamu.





























Po "kliknutí" na novou záložku můžete pořizovat nové položky:










Tímto způsobem lze přidávat "vlastní" položky ke všem pořizovacím formulářům. Tyto položky lze dále používat stejně jako všechny ostatní položky tj. mohou být i součástí výstupů (sestav).


Žádné komentáře:

Okomentovat