Seznamte se ...

...aneb pohled pod vývojářskou pokličku

pondělí 17. března 2014

Pomocníci - našeptávače a rozbalovací seznamy.

Dnešní příspěvek je věnován dvěma šikovným vychytávkám, které vám mohou pomoci zejména při pořizování údajů.  Jednou z nich jsou tzv. našeptávače. Pravděpodobně jste se s nimi setkali již ve webových prohlížečích nebo při psaní textu v mobilu. Jejich funkce spočívá v tom, že se snaží podle prvních znaků, které napíšete odhadnout a nabídnout pokračování textu. A ušetřit čas, zrychlit práci, snížit chybovost. Tato pomůcka není k dispozici ke každému pořizovanému údaji. Je na programátorovi, aby zvážil, ke kterémi pořizovacímu poli je našeptávač vhodný a jak jej naprogramovat.



 
Typickým přikladem našeptávače je například pole, kde je třeba zadat člověka, kterého chceme vybrat z nějaké již dříve definované skupiny lidí. Protože většinou známe jeho příjmení, začneme psát první písmena. A dole pod místem kam pořizujeme příjmení nám naskakuje seznam příjmení, které vyhovují našemu zadání. S každým zadaným písmenem se nabízený seznam většinou zúží, odpadnou nevyhovující příjmení. Pokud v seznamu dole uvidíme příjmení, které hledáme, klikneme na něj a tím jej přesuneme do pořizovacího pole (často i s dalšími souvisejícími údaji).


Existuje samozřejmě řada dalších situací, kde jsou našeptávače použité a usnadňují práci. Na obrázku je příklad "našeptávače" pro místo, odkud začíná trasa.









 
Zajímavou specialitou jsou tzv. našeptávače "duo". Zjednodušeně našeptávají ke dvěma různým textům. Vysvětlení bude asi nejlepší na praktickém příkladě. U zaměstnance je možné vyhledávat nejen podle jména, ale také podle osobního čísla. Pokud do příslušného pole pořídíte místo prvního písmene příjmení číslici, nabidnou se vám všichni zaměstnanci, jejichž osobní číslo začíná touto číslicí. Zadáním dalších číslic se nabízený seznam zase zužuje. Znáte li příjmení zaměstnance, začnete psát do stejného pole první písmena příjmení. Na konkrétním poli "duo" našeptávače si tedy můžete si vybrat, podle čeho si necháte našeptávat.  A kdo našeptávačům nefandí, může je prostě ignorovat a používat klasickou šipku pro vstup do celého seznamu pro výběr.

 
Druhým významným pomocníkem při pořízeni je tzv. rozbalovací seznam. Někdy jsou pro tento ovládací prvek používány i další názvy jako výběrové pole, roletka či čistě programátorsky combo box.
Jeho využívání je výhodné zejména u číselníků, kdy vybíráme z menšího počtu položek. Obsah rozbalovacího seznamu si zobrazíme kliknutím na malou šipku vpravo. Výběr ze seznamu rozvinutého dole provedeme kliknutím na příslušnou položku seznamu.



Žádné komentáře:

Okomentovat