Seznamte se ...

...aneb pohled pod vývojářskou pokličku

pondělí 7. dubna 2014

Hledám, hledáš, hledáme

Hledání je součástí života. Ale v dnešní netrpělivé době chce každý hledat a hlavně najít co nejrychleji. IS Orsoft Open nabízí řadu možností jak vyhledávat. Jde jen o to, vybrat si tu správný způsob pro konkrétní situaci.
 
Nejjednodušší je použít tzv. vyhledávací lištu. Najdete ji v horní části pořizovacích formulářů nad seznamem záznamů. Je to žlutě zbarvený řádek po názvy jednotlivých sloupců. Pokud znáte některou z hodnot hledaného záznamu - například jméno firmy jejíž fakturu chcete najít - stačí zadat do příslušného sloupce vyhledávacího řádku první písmena názvu firmy. Tak jak postupně přidáváte písmena firmy, seznam nabízených řádků se zužuje. V ideálním případě zůstane v seznamu pouze hledaný záznam. Pokud zadání jedné hodnoty nestačí, lze přidat vyhledávání podle další hodnoty - v našem případě podle data splatnosti. A pokud nevíte přesně, kdy je faktura splatná, můžete změnit vlastnost vyhledávacího kriteria. Ve sloupci Splatnost použijete místo "Stejné" možnost "Větší než". Množina vybraných záznamů se tím sice zvětší, protože do výběru budou zahrnuty všechny faktury s datem splatnosti větším než je datum zadaný, ale zase máte šanci příslušnou fakturu najít.











Dalším jednoduchým nástrojem jsou tzv. systémové filtry. Systémové se nazývají proto, že jsou součástí dodávaného systému a byly připraveny tvůrci systému. Tyto filtry umožňují zobrazení  typické podmnožiny záznamů ke konkrétní tabulce. Na následujícím obrázku vidíte použití systémových filtrů u adresáře.


Systémové filtry v tomto případě umožnují zobrazit například buď aktivní firmy, nebo neaktivní firmy nebo všechny.  Tyto filtry mají logicky u každé tabulky jiný význam, protože jsou závislé na obsahu tabulky. Stačí však najet myší na ikonu filtru, chvilku posečkat a objeví se bublina s významem systémového filtru.
 
IS Orsoft Open nabízí také možnost "pokročilého" hledání pro ty, kteří mají alespoň minimální znalost datového modelu.  Prakticky to znamená, že jsou schopni vybrat si příslušné datové položky konkrétní tabulky a uspořádat je tak, aby podle toho proběhl požadovaný výběr. Filtry takto vytvořené se nazývají "uživatelské", protože si je vytváří každý uživatel sám podle svých potřeb. Každý filtr lze pojmenovat a uložit pro opakované použití. Přístup k těmto filtrům je k dispozici z ikonové lišty pod ikonou modrého "trychtýře".

Pozor! Pokud je aktivní některý z uživatelských filtrů u konkrétní tabulky, pozadí ikony je zbarvené výrazně do žluta! 


A nejlepší zpráva na závěr: Všechny výše popisované vlastnosti hledání jsou obecné tj. platí pro celý systém a jsou k dispozici u každé tabulky.

Žádné komentáře:

Okomentovat