Seznamte se ...

...aneb pohled pod vývojářskou pokličku

pondělí 12. května 2014

Barevný svět Orsoftu Open

Ano, správně tušíte, že hlavním tématem tohoto příspěvku jsou barvy. V procesu vytváření nového ERP není barevnost systému to první, co se řeší. Ze zkušenosti však víme, že i design produktu je důležitou vlastností a barevné ladění produktu je jeho nedílnou součástí. Barvy působí minimálně na podvědomí uživatele, na jeho pohodu. Barvy nesmí být křiklavé, aby neunavovaly. Barvy nesmí být mdlé a jednotvárné, aby neuspávaly. Barvy by měly být navzájem dobře sladění a v optimálním případě by měly pomáhat uživateli při jeho práci.

Při návrhu designu produktu hraje nemalou  roli i základní barevné ladění produktu. V případě Orsoftu Open je základní barvou  barva modrá v několika odstínech a doplňkovou barvou je barva oranžová.

Primární barevné ladění produktu (nazývané též systémové)  nastavují ti, kdo produkt vytvářejí. Systémová barevnost byla prezentována ve všech předcházejících příspěvcích. V tomto příspěvku se zaměříme zejména na místa, kde by měla měla "barva" pomáhat. Takovým místem je určitě pořízení nových záznamů do formuláře. V situaci, kdy pořizujete nový záznam, jsou červenou barvou  zvýrazněny ty položky, jejich pořízení je povinné.


Jakmile je položka zadána, červené označení pole zmizí. V tomto případě červená barva upozorňuje na položky, které je nutné ještě vyplnit před uložením záznamu. Obecně červená barva upozorňuje, že je třeba něco důležitého udělat.

Místo, kde právě pořizujete, je označeno žlutou barvou.



Možná jste u některých položek na předcházejícím obrázku zaznamenali také  označení zelenou barvou. Toto označení položek je již uživatelské - konkrétní uživatel si označil další "důležité" položky.


Primární barevné ladění systému je možné si uživatelsky změnit. V administraci Orsoftu Open je k dispozici nabídka s názvem Nastavení barev systému. Na obrázku vpravo vidíte výchozí systémové nastavení barev. Případná změna barev na tomto místě se promítne do celého systému a všem uživatelům systému. Doporučujeme ji předem zvážit a v každém případě si ověřit výsledek změny.


Na obrázku vpravo je změněna barva důležitého pole z původní zelené na modrou. Po této změně nastavení barev se u důležitých položek v pořizovacím formuláři změní zelená barva na modrou.



Uživatelské označení "důležitých" polí se provádí v tzv. Designéru. Přístup k tomuto nástroji je z každé editační obrazovky na ikonu uvedenou vlevo.

V Designéru je možné následujícím způsobem provést označení "důležitých"  polí:


V tomto nástroji lze také jednoduchým způsobem změnit sloupce používané v seznamu. Přidání nového sloupce se provede označením sloupce v seznamu všech sloupců a jeho přesunem do vybraných sloupců. Z následujícího obrázku je zřejmé, že v tomto případě se změna se provádí pouze pro jednoho konkrétního uživatele. Tuto změnu lze provést i pro skupinu uživatelů.


Další možností jak změnit barevnost Orsoftu Open je změna barev sudých a lichých řádků seznamu. Standardní nastavení je následující:

 
Po použití pravého tlačítka myši na seznamu záznamů příslušné tabulky se zobrazí výše uvedené nabídky. Po kliknutí na volbu Změnit odlišující barvu řádků si můžete vybrat a nastavit libovolnou barvu. V našem případě se bleděmodrá barva změní na barvu růžovou:




A co k tomu říci na závěr?

Kdo je hračička, může si s barvami pohrát a pěkně si Orsoft Open vybarvit. Kdo preferuje jiné vlastnosti ekonomického systému, vystačí si třeba pouze se systémovým nastavením barev. A kdo je pragmatik, ví, že si občas někde může nějakou barvu změnit. Označí si třeba  pár "důležitých" polí v těch formulářích, kde občas zapomene nějaké to pole vyplnit.  

Žádné komentáře:

Okomentovat