Seznamte se ...

...aneb pohled pod vývojářskou pokličku

neděle 16. února 2014

Ach ty chyby...

Většinu svého života jsem na té straně barikády, která  vytváří nový software. Bohužel člověk při vytváření či úpravách software chybu občas udělá. Samozřejmě že ne vědomě. Prostě člověk není dokonalý a každý máme někdy ten slabší den.  A chyba občas proklouzne  jako úhoř i procesem testováni a distribuce softwaru. A pak už jen čeká na svou příležitost. Někdy den, někdy týden, jindy i několik let. A pak přijde její chvíle. Objeví se. Obtěžuje, působí škodu, naštve. Při mírném nadhledu můžeme vypozorovat, že je možné chyby v software rozdělit na několik skupin.

Chyba jasná
Důstojně se ohlásí srozumitelnou českou chybovou zprávou. To je vlastně ten nejlepší případ. Víte na čem jste. Víte o co jde.  Buď víte  jak zareagovat, nebo máte k dispozici dostatek informací k reklamaci.

Chyba  nejasná
Nejste si jisti, o jakou chybu opravdu jde. Chybová hláška je sice česky, ale neříká nic smysluplného. Nevyplývá z ní nic, co byste mohli udělat. 

Chyba matematická
Každý se spoléhá na to, že správné výpočty software zvládne. Proto přece máte počítač. Problém však je, že tento druh chyby na sebe nijak neupozorňuje. Často záleží jen na náhodě či zkušenosti, zda chybu objevíte nebo ne. Z praxe můžete vědět, že je třeba být pozornější zejména v době větších změn. Novelizace zákonů a vyhlášek nebývá prakticky nikdy k dispozici s dostatečným časovým předstihem. A promítnutí změn do software v časovém presu je vhodným podhoubím pro vznik chyb.

Chyba zaokrouhlovací
Se zaokrouhlovacím problémem bojují generace programátorů. Jednoduché matematické pravidlo není vždy možné v ekonomickém software aplikovat. Primárně je nutné respektovat výklad platných zákonných norem, a ty mívají k matematickým pravidlům daleko.

Chyba náhodná
Je charakteristická tím, že se často se vyskytne pouze jednou. A nedaří se jí zopakovat.  Nebo se objevuje nepravidelně a náhodně po delší době a bez jakýchkoliv souvislostí. Tato chyba se velmi špatně prokazuje, reklamuje i opravuje.

Chyba fatální
Naštěstí se vyskytuje pouze výjimečně. Jejím následkem bývá často i nevratná ztráta dat. Brrrr...

Pokud máte jistotu či podezření, že je chyba v softwaru, reklamujte ji. Čím lépe popíšete situaci, ve které chyba nastala, tím lépe. Výskyt chyby často závisí na konkrétních podmínkách, objevuje se pouze při určitém postupu. Může souviset s konkrétním datem, konfigurací či použitým operačním systémem. Dokonce občas  se chyba vyskytne pouze na jednom z provozovaných počítačů. Poskytněte maximum informací souvisejících s výskytem chyby. Jen tak je možné chybu najít a odstranit.
 
I když vás chyba v software občas rozladí nebo dokonce rozpálí, je třeba si přiznat, že chyby v softwaru jsou a budou, pokud ho bude vytvářet jen nedokonalá lidská bytost.





Žádné komentáře:

Okomentovat